En dag for sådan cirka 4500 år siden sad kejserinde Li Ling-shi af Kina under et stort Morbærtræ og drak en kop skoldhed te. Pludselig faldt en stor hvid klump lige ned i teen. Kejserinden er nok blevet lidt forskrækket; men ikke mere end at hun forsigtigt fiskede klumpen op. Hun så, at en fin hvid tråd havde viklet sig om fingeren. Hun trak i tråden, trak og trak, den syntes endeløs.
 
Sådan begyndte ifølge legenden eventyret om natursilken. Det var nemlig kokonen af Bombyx mori, silkesommerfuglen, kejserinden havde fisket op. Og hun kunne have trukket længe i tråden. Den kan godt blive 1 km lang.
 
Bombyx mori er en natsværmer, der gennemgår hele sin livscyklus på Morbærtræet – helst Hvid Morbær men Sort Morbær går også an.
 
Udviklingen forgår son for andre sommerfugle i fire trin, æg, larve, puppe, imago, altså fuldstændig forvandling. Billederne fortæller, hvad der sker på hvert trin, bl a om larven også kaldet silkeormen.
 
Bombyx mori findes ikke længere vildtlevende. Den er som honningbien fuldstændig domestikeret; den har endog mistet flyveevnen.
 
Eventyret om natursilkens historie, udbredelse og anvendelse er ganske utrolig og fascinerende. I den to bøger ”Silke – et naturprodukt” og ”Silkens Veje” af Rie Koustrup og Ole Zethner kan man få hele historien.
 
For øvrigt har silke været kendt i Danmark i flere hundrede år. I den ældste nedskrevne danske sang fra 1200-tallet lyder det:
 
Drømde mik æn drøm i nat um silki ok ærlik pæl (skønne klæder).

 

Nyklækket larve (silkeorm) cirka 2 mm lang - l. stadie

Fouragerende larver - 2. stadie

Fouragerende larver - 23 dage gamle

Fouragerende larver - 5. og sidste stadie

Portræt af fuldvoksen silkeorm, nu cirka 9 cm lang

Silkeorm spinder sikringsnet til kokonen

Nydannet kokon i sikringsnettet

Nydannet puppe i den åbnede kokon

Silkesommerfuglen bryder ud af kokonen

Silkesommerfuglen bryder ud af kokonen

Den nyklækkede sommerfugl pumper vingerne op

Den nyklækkede sommerfugl fuldt færdig

Silkesommerfuglene parrer sig

Æglæggende hun. De nylagte æg er lyst gulgrønnne. Bliver med tiden gråbrune

Copyright - Gerth Hansen / FloraFaunaFoto
Lav din egen hjemmeside med mono.net