For mange millioner år siden pilede en lille edderkop op ad stammen på et stort træ – et der måske har mindet om vore dages skovfyr.
 
Desværre kom den lille spindler galt af sted. Det ene af dens otte ben blev fanget i noget klistret harpiks, der løb ned af stammen. Edderkoppen hev og sled; men jo mere den kæmpede, jo mere blev den smurt ind i det forræderiske stof. Til sidst opgav den kampen og led en ynkelig død.. Som tiden gik flød mere og mere harpiks ned for til sidst helt at indkapsle og balsamere det lille kræ
 
Sådan er det i utalte millioner af år gået utallige små dyr i de enorme skove, der en gang dækkede Nordeuropa – edderkopper, myrer, fluer, stankelben, græshopper og mange mange andre har lidt en langsom og grum død i det lumske stof; selv større dyr kunne komme af dage i harpiksens favntag; det har man observeret andre steder på kloden.
 
Og det var ikke kun dyr, der blev fanget i den klæbrige masse; også forskellige planterester som blomster, knopskæl, pollen, frø, der blev ført rundt af vinden, for til sidst at blive konserveret i harpiks, der efter en evighed blev omdannet til fossilt rav.
 
Det såkaldte insektrav er en rig kilde for videnskaben, som her kan hente information og viden om fortidens liv og sammenligne udviklingen fra den gang til nu. Selve træet, der har været storleverandør af harpiks, har man ikke identificeret. Man kalder det ravtræet. Der for længst uddød..
 
I nåleskoven kan man få at se, hvordan insektravet begyndte. På gran og fyr finder man ofte lidt flydende harpiks, allerbedst, hvis træet er såret. Ved nærmere eftersyn vil man næsten altid se døde eller døende småkræ i harpiksen.
 
Det er vanskeligt at få skarpe billeder af  smådyr i rav, da det næsten altid er  mere eller mindre uklart. Et spejlreflekskamera med macroobjektiv,  eventuelt mellemringe samt flash er under alle omstændigheder nødvendig.
 
Der er meget mere at fortælle om rav, bl a om hvor og hvordan man finder det, men det er en anden historie.
 

Kattegat-strand ved Lyngså, Vendsyssel - en god rav-strand

Harpiks-flod fra afsavet grangren

Rav skyllet op på stranden

Et smukt stykke gennemskinneligt rav skyllet op på stranden

To røde skovmyrer fanget i klæbrig harpiks

To røde skovmyrer fanget i klæbrig harpiks

Rød Skovmyre omkommet i klæbrig harpiks

Småfluer indfanget  og døde i klæbrig harpiks

Flue fanget i flydende harpiks

Insekt fanget i flydende harpiks

Millioner af år gammel edderkop balsameret i rav

Flue balsameret i rav - mange millioner år gammel

Flue, mange millioner år gammel, balsameret i rav

Mange millioner år gammel flue balsameret i rav

Vinget insekt fanget og balsameret i rav

Copyright - Gerth Hansen / FloraFaunaFoto
Lav din egen hjemmeside med mono.net